• "Noile state membre ale Uniunii Europene nu se vor mai intalni niciodata cu asemenea oportunitati, cu asemenea finantari, precum cele disponibile in prezent" (Charles White, oficial al Comisiei Europene). • Prea multi bani pentru infrastructura si prea putini pentru IMM-uri (? ) • Regula "n+3" va fi valabila doar pentru proiectele de infrastructura • Doua programe operationale, de asteptat sa fie aprobate pana la finalul acestui semestru. Despre toate acestea au vorbit speakerii invitati la evenimentul "Cum cheltuim fondurile europene", organizat de EurActiv.ro si Hotnews.ro.

“Noile state membre ale Uniunii Europene nu se vor mai intalni niciodata cu asemenea oportunitati, cu asemenea finantari, precum cele disponibile in prezent”. Declaratia ii apartine lui Charles White, responsabil de comunicare in cadrul Directoratului General pentru Politica Regionala (DG Regio) al Comisiei Europene. Charles White a participat la evenimentul “Cum cheltuim fondurile structurale” organizat de EurActiv.ro si HotNews.ro. “Noile state membre trebuie sa invete mai rapid si sa aiba performante mai bune decat cele care au intrat in Uniunea Europeana inaintea lor, pentru a beneficia de oportunitatile de finantare disponibile. In schimb, au avantajul ca pot invata din experienta acestora”, a mai spus oficialul european.
In cadrul dezbaterii “Cum cheltuim fondurile structurale” organizata de EurActiv.ro si HotNews.ro au fost atinse cateva chestiuni importante pentru actualul stadium al pregatirilor pentru schemele de finantare ce vor fi lansate in acest an.


In privinta mult disputatei negocieri a Programelor Operationale la Bruxelles, Charles White a oferit un exemplu de modificare pe care Comisia Europeana o discuta, pe marginea programelor Romaniei. “Se discuta faptul ca procentul de 60% din fonduri alocat infrastructurii este poate prea mare. Evident, aveti nevoie de foarte multi bani in acest sector. Dar ne intrebam daca nu este mai eficient sa fie sustinute mai puternic intreprinderile mici si mijlocii, un sector productiv” a explicat Charles White.

Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar din Ministerul Finantelor Publice a declarat ca negocierile asupra Programelor Operationale decurg bine si ca pana la sfarsitul acestui trimestru vom avea doua programe aprobate, fara a dezvalui insa care ar fi acestea. Cotovelea a mai precizat ca dupa aprobarea programelor, la un interval de circa 30 de zile vor fi publicate si documentele de baza pentru cei interesati de finantari, denumite „Ghidul solicitantului”.
De asemenea, oficialul din cadrul Ministerului Finantelor Publice a subliniat faptul ca perioada de implementare a proiectelor este de maxim trei ani din momentul lansarii programelor (regula n+3), in cazul proiectelor mari de infrastructura, si de maxim doi ani, in cazul celorlalte proiecte (regula n+2). La finalul acestor perioade, banii necheltuiti nu mai pot fi folositi.

Tot in cadrul dezbaterii EurActiv-HotNews Pavol Lomen, reprezentantul companiei slovace EUFC prezentat experienta acestei tari in atragerea fondurilor europene. De asemenea, Louis Berger a detaliat informatii legate de experienta Poloniei in cheltuirea fondurilor structurale. Nu in ultimul rand, participantii au aflat cum pot urma un curs in managementul fondurilor structurale organizat de compania DL International la Bruxelles. EurActiv si HotNews vor pune la dispozitie detalii despre aceste prezentari in zilele urmatoare.

Ioana Morovan